Редактиране на записки с Notepad++

Безплатна програма за разработване на инженерни и математически изчисления

Редактиране на записки с Notepad++

Мнениеот proektsoft » 28 Яну 2016, 17:51

Ако трябва да разработвате дълги и сложни записки за CalcPad, може да разширите възможностите си значително, ако инсталирате Notepad++. Това е безплатен текстов редактор, като Notepad, но с много по-богати възможности. Има доста хитри и полезни допълнения, които могат да улеснят значително работата. Официалният сайт на програмата е
https://notepad-plus-plus.org/
Линк за изтегляне на последната версия за Windows:
https://notepad-plus-plus.org/repository/6.x/6.8.8/npp.6.8.8.Installer.exe

Има някои допълнения, които сме направили, за да може да ползвате пълноценно Notepad++ с CalcPad:

1. Notepad++ може да оцветява текста спрями избрания синтаксис и да "сгъва" блокове от текст (например между #if и #end if):
Notepadpp.png
Notepadpp.png (61.51 KiB) Прегледано 1215 пъти

Вградени са почти всички популярни езици за програмиране и скриптове. Синтаксисът на CalcPad може също да бъде добавен, като изтеглите файла http://proektsoft-bg.com/CalcPad/Notepad++.xml или използвате този от папката C:\Program Files (x86)\CalcPad.
Добавянето става като изберете менюто "Language" ("Синтаксис") -> "Define your language", натиснете бутона "Import..." и изберете файла Notepad++.xml. Оттук нататък, винаги когато отворите cpd файл, текстът ще се оцветява, както е показано.
Ако използвате Html в коментарите, може да оцветите и него от менюто "Language - H - HTML". Така ще видите по-лесно дали няма грешка.

2. Докато работите върху дадена записка, може да я стартирате в CaclPad директно от Notepad++ и да я изпробвате. За целта, трябва да инсталирате едно малко допълнение (plug-in), наречено RunMe:
https://sites.google.com/site/fstellari/nppplugins/RunMe_dll_1v36.zip?attredirects=0&d=1
Вътре в zip-a има файл RunMe.dll, който трябва да сложите в папката C:\Program Files (x86)\Notepad++\plugins. Така по принцип се инсталират плъгини в Notepad++. След това затворете Notepad++ и го отворете наново. Стартирането на текущия файл става с последния бутон от хоризонталната лента, или като натиснете клавишна комбинация Shift+F5. Ако текущата записка е cpd файл, тя автоматично се отваря с CalcPad. Така може да стартирате и други видове файлове, тъй като на практика файлът се отваря с програмата, която е асоциирана с неговото разширение под Windows.

Други предимства, които има редакторът Notepad++ са например мощното търсене и колонния редактор:

Изберете менюто "Search - Find". Може да търсите и заменяте текст (Replace) едновременно във всички отворени документи (Find in All Opened Documents). Същото може да направите и във всички файлове от дадена папка, дори и да не са отворени (Find In Files). Ако отидете на Mark, може да оцветите всички места, където се среща даден текст и така да го виждате по-ясно.

Колонният редактор дава възможност да пишете, копирате, заменяте или триете текст разположен вертикално в много редове едновременно. Всичко което трябва да направите е да натиснете Alt и да маркирате текста с мишката. Ако придвижите мишката точно вертикално, няма да се маркира нищо, а просто ще получите един голям вертикален курсор през няколко реда. Ако напишете една буква, тя ще се появи на всички редове едновременно. Има и други възможности, които си струва да се разучат, като за това може да се ползва и help-а на Notepad++.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 127
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: Редактиране на записки с Notepad++

Мнениеот ql2v8 » 29 Яну 2016, 11:40

Браво!
Много е полезно да се ползва Notepad++!
Всичките възможности, които има този редактор дават
доста по-удобна среда условия за организиране на записките.
Софтуерът прави само това, което може, с данните, които сте въвели,
а не онова, което си мислите, или ви се иска!

ql^2/8
ql2v8
 
Мнения: 50
Регистриран на: 13 Мар 2015, 10:31


Назад към CalcPad

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron