Функциите в CalcPad Pro и как да ги използваме

Безплатна програма за разработване на инженерни и математически изчисления

Функциите в CalcPad Pro и как да ги използваме

Мнениеот proektsoft » 08 Мар 2016, 09:27

В Pro версията на CalcPad , освен библиотечните функции може да създадете и своя собствена функция в записката. Това става като напишете например :
Код за потвърждение: Избери целия код
f(x) = x^2 - 4

След това може да използвате функцията многократно, като я извиквате с аргумент, например y = 2*f(3) - 4. В дефиницията може да участва и друга функция, която е създадена по-рано. Например, ето една такава функция за намиране на площ под парабола до дадена точка:
Код за потвърждение: Избери целия код
Area(h) = h/6*(f(0) + f(h/2) + f(h))

Когато извикате функцията Area(h) с конкретна стойност, тя ще извика автоматично f(x) три пъти със съответните аргументи: 0, h/2 и h. Ако имате по-сложен алгоритъм, може да го опишете като последователност от функции, всяка от които извиква предишаната. Накрая, трябва да извикате само последната функция, с конкретна стойност на аргумента. Програмата автоматично ще проследи всички извиквания на функции и последователно ще изчисли резултата. Това е особено полезно, когато трябва да повторите многократно изчисленията.

Например, нека имаме греда с променлива височина. Ако искаме да изчислим напреженията за различни точки по дължина на гредата, ще трябва да повторим изчисленията няколко пъти. Ако нямаме функции, ще трябва да копираме един и същи фрагмент от записката няколко пъти. По-добре е обаче, да дефинираме всичко, като функция от разстоянието "x" до началото на гредата:
Код за потвърждение: Избери целия код
h(x) = h_1 + x*i'  - височина на гредата
W(x) = b*h(x)^2/6'  - съпротивителен момент
M(x) = q*L/2*x - q*x^2/2'  - огъващ момент
σ(x) = M(x)/W(x)' - напрежения

Сега е достатъчно да напишем σ(1) или σ(3) за да получим стойности за съответните сечения. Дори и нещо повече: Може да изчертаем диаграмата на σ(x) или да намерим автоматично максималната стойност на σ и при кое x се получава.
Изображение
Видимо е, че при греда с променливо сечение, максималната стойност не се получава за средата.
Пълната записка може да видите на
http://proektsoft-bg.com/CalcPad/Examples/Beam_with_variable_height.html
Може да я изтеглите заедно със сорс кода от линка
http://proektsoft-bg.com/CalcPad/Examples/beam_with_variable_height.zip
Разархивирайте файловете в избрана директория, след което стартирайте CalcPad и отворете текстовия файл "Beam_with_variable_height.txt".
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 127
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Назад към CalcPad

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron