Въпрос за plug-in

Plug-in за изчертаване и специфициране на армировка в ZWCAD+ и AutoCAD.

Въпрос за plug-in

Мнениеот sevginsali » 12 Мар 2015, 15:07

Здравейте.
Радвам се, че най-после имаме платформа за обменяне на опит, информация и впечатления свързани със Вашите софтуерни продукти.
Веднага се възползвам от възможността да задам въпрос, свързан със plug-in.те в ZWCAD.
Имам собствен шаблон, със слоеве, layot.и и т.н. Когато чертая армировка с Plug-in.ите , много често се появяват досадни изменения в настройките, като приерно промяна scale factor на lyne type от 1 на 200. Така примерно осовите линии от прекъснати ми стават НЕпрекъснати при разпечатването. Или пък, неизбежното вкарване на слоеве - bars и др.
За целта винаги чертая във втори, дублиращ файл - греди, шайби и армировки. И съответно разпечатвам от там.
Вълнува ме, ако копирам всички армировки от дублиращия в оригиналният файл, запазват ли им се функциите, т.е. в последствие ако задам пресмятане на спецификации, четат ли се коректно прътите?
И нещо малко, off-topic, мислите ли за поддръжка на TAPATALK?
Благодаря предварително. :geek:
Хоби или тиха лудост?
Аватар
sevginsali
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Мар 2015, 14:45
Местоположение: Кърджали

Re: Въпрос за plug-in

Мнениеот proektsoft » 12 Мар 2015, 15:47

Здравейте,

Първо Ви поздравявам, Вие сте първият активен потребител във форума! Надяваме се да сте още по активен, но моля ориентирайте въпросите си в определения за целта раздел на форума, в конкретния случай това е Design Expert-->Plug-in стоманобетон, където ще бъде преместен този пост.

Относно Вашия въпрос, всички настройки могат да се персонализират от менюто "Настройки" в раздела за Стоманобетон на Plug-in-a. Там мащаба коригира всички настройки свързани с него, за да се улесни работата на потребителя. Разбира се, че е добре да се контролират тези неща от едно меню, за да можете да ги персонализирате бързо и лесно, само трябва да имате предвид, че това са глобални настройки и се помнят в компютъра Ви, а не само за файла. Това което правят те е да визуализират прекъснати линии коректно, когато те са с индивидуален мащаб 1-ца, в различните мащаби от настройките. Най-добре работете с такива линии и ако имате разни предпочитания, сменете мащаба им чрез менюто глобално или в краен случай индивидуално за всяка линия.
Plug-in-a чертае армировката в служебния слой BARS, ако го няма той се създава, тук пак е помислено за автоматизация и не виждаме проблем с това да се използва един слой за армировки и той да се създава автоматично. В краен случай, просто променете характеристиките му.
И по третия въпрос, няма причина да не се изобразят или сметнат прътите ако се копират от друг файл, стига и там да са начертани коректно, с коректни дължини.
Ние също ползваме настроени шаблони, но е хубаво преди да се чертае да се мине през менюто настройки, за да се уверите, че всичко е наред и да сте спокойни, че няма да има такива проблеми при визуализация.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 127
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: Въпрос за plug-in

Мнениеот devmc » 14 Апр 2015, 14:32

за да не пускам нова тема и при мен има едно питане за plug-in-a за изчертаване . При генериране на чертеж в AutoCAD (да кажем на колони) след като се визуализират колоните и се изчертаят в AutoCAD попадат в групи които ръчно трябва да дам ungroup за да могат да се коригират - да се разтеглят или скъсяват , да се сменят диаметри , позиции и бройки и т.н. Този проблем при ползването на ZWCAD отсъства , но при AutoCAD е наличен . Възможно е да е проблема само при мен , но нямам идея как да го реша ..
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34

Re: Въпрос за plug-in

Мнениеот proektsoft » 15 Апр 2015, 14:19

Здравей,

Не е правилно да ги разгрупираш ръчно, а и не е необходимо. Още повече, че след "насилственото" разгрупиране, обектите няма да се копират както трябва. Можеш да включваш и изключваш групите глобално за чертежа от последните две бутончета от лентата за армировки. Другите начини са да натиснеш Ctrl+SHift+A или да напишеш PICKSTYLE 0.

По принцип в новите версии на AutoCAD има нов режим за изобразяване на групите - с един grip в средата и сива рамка. Това се контролира от системната променлива GROUPDISPLAYMODE. Напиши GROUPDISPLAYMODE в командния ред и го въведи 0. Така ще се върне, както е беше преди. По подразбиране е 2.

Това обаче ти трябва единствено за да имаш достъп до манипулаторите за местене grips на отделните обекти. Иначе можеш да местиш и да ползваш командата STRETCH. И сега нещо множо важно. Смяната на диаметри, позиции и др. трябва да става с командата за надписване на plug-in-а, а не чрез редактиране на текста на надписа. За програмата той е само резултат. Данни се пазят в самия армировъчен прът. Design Expert непрекъснато си обновява този надпис при редактиране на армировката и ако там са направени промени, ще се загубят.

Най-добре е да се работи с включени "динамични обекти армировка", включени групи и GROUPDISPLAYMODE = 0. Така при редактиране на пръти и зони, програмата автоматично ще обновява бройките и дължините, а при копиране ще създава коректно нови обекти от армировка, които да имат същото поведение. Редактирането на данните, както казах, трябва да става с командата за надписване.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 127
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: Въпрос за plug-in

Мнениеот devmc » 15 Апр 2015, 14:50

благодаря ви много ! точно за нова версия на AutoCAD с grips става въпрос - след корекция на groupdisplaymode всичко си дойде на мястото . а за корекцията на диаметри е ясно че за да се отрази после в фигурната спецификация смяната трябва да стане с plug-in-a
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34

Re: Въпрос за plug-in

Мнениеот iliqn_markov » 05 Юни 2015, 07:17

Има два чисто технически недостатъка които вероятно ще отстраните в следващите версии.
1.Променя LTscale дори и когато не се използва програмата, само когато е заредена.
2.Вмъква един паразитен блок "end" в началото на координатната система без някаква причина.

Иначе ако искате да я направите още по-достъпна за хората които трудно свикват с новите неща, може просто да сложите едно меню и потребителя да избира в кой слой да му е армировката.

Поздрави.
iliqn_markov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Апр 2015, 08:30

Re: Въпрос за plug-in

Мнениеот ql2v8 » 01 Ное 2016, 13:48

Променя LTscale дори и когато не се използва програмата, само когато е заредена.

Променя LTscale и всеки път, когато се мине през настройки, и всеки път когато се вмъква
чертеж от BeamExpert или ColumnExpert.

Много е досадно! След като човек си е нагласил всички линии да изглеждат нормално изведнъж
LTscale сe променя без предупреждение и става мазало. Ако плъгина има нужда от специален мащаб
на линиите - няма ли начин да борави с CELTscale, щото така не разваля вече начертаното?
Софтуерът прави само това, което може, с данните, които сте въвели,
а не онова, което си мислите, или ви се иска!

ql^2/8
ql2v8
 
Мнения: 50
Регистриран на: 13 Мар 2015, 10:31

Re: Въпрос за plug-in

Мнениеот proektsoft » 15 Ное 2016, 12:50

Всъщност идеята на смяната на LT Scale е именно за улеснение - за да не се налага да се настройват "ръчно".
Избира се мащаб и дименсии от настройките и програмата изчислява подходящото LT Scale. При започване на нов чертеж, всичко е наред
и не се налага да мисля за мащаби и да си играя аз да ги настройвам. Проблемът е, че доста потребители, вместо LT Scale, се опитват да въвеждат мащаба ръчно за всяка отделна линия, а глобалното си стои 1. Правилния подход е първо да се настрои глобално за съответния мащаб, а ако искаме да го увеличим или намалим за дадени линии, трябва да локалното да е относително спрямо глобалното, например 0.5 или 2.

Относно блокът "End", той не необходим за обозначаване на краищата на зоните. Инициализира се предварително, за да работи по-бързо програмата, вместо да го чете всеки път от файла "End.dwg". Това, че остава в нулата е малък бъг, който е отстранен в последната версия.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 127
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43


Назад към Plug-in стоманобетон

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron