Оразмеряване на ядра

Модул за оразмеряване и конструиране на стоманобетонни стени (шайби).

Оразмеряване на ядра

Мнениеот devmc » 13 Апр 2015, 18:07

Здравейте колеги ,
може ли да дадете насоки за оразмеряване на ядра или някакво How To направено от вас с използване на Shear Wall Expert или PMM Expert ?
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34

Re: Оразмеряване на ядра

Мнениеот proektsoft » 14 Апр 2015, 09:26

Темата е доста сложна като цяло и е планирано цяло отделно ръководство само за ядрата. Там ще бъде обяснено подробно как стоят нещата в контекста на теорията, Еврокод и програмите PSCAD + Design Expert. В най-общи линии: не е съвсем коректно да се вземат редуцираните усилия зе Ц.Т. на ядрото и да се оразмери като пълностенно сечение с PMM Expert. При това редуциране се губи приносът на бимоментите, тъй като те са взаимно уравновесени спрямо Ц.Т. но могат да имат съществен принос към армировката на отделни стени. Така се губи и концепцията за съдействащите ширини, дадена в Еврокод. Поради това, в PSCAD се дават и припадащите се усилия за отделните стени, като идеята е да се оразмерят в Shear Wall Expert с Г и Т - образни глави. В PSCAD обаче трябва още да се прецизират комбинациите специално за свързани стени и ядра. Трябва да има отделни "несиметрични" комбинации, които да държат сметка за изместването на нулевата линия и напреженията вследствие връзките със съседните стени. Това ще излезе в новата версия съвсем скоро. Все пак, накрая може и да се направи проверка на цялото ядро с редуцирани усилия, като допълнителна проверка, но не и да се разчита само на това.

Накратко, принципът е:
1. Изваждаме отделните стени от ядрото от PSCAD в Shear Wall Expert и ги оразмеряваме с припадащите се усилия.
2. Сглобяваме цялото ядро и го проверяваме допълнително с PMM Expert, с редуцираните усилия. Вече може да се вмъкне цялото ядро заедно с армировката направо от чертежа.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 125
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: Оразмеряване на ядра

Мнениеот devmc » 14 Апр 2015, 11:03

А според вас коректно ли е да се оразмерят стените поотделно за усилията които директно ще прочете Shear Wall Expert от PSCAD , и в последствие да се сглоби цялото ядро и да се провери с PMM Expert (явно аз не мога да открия къде са тези припадащи се усилия в PSCAD) ?

edit : при оразмеряването на стените с Shear Wall Expert в една от комбинациите G+Q+E / G+Q-E за N усилието се получава опън който умът ми не го побира от къде идва (вероятно е от това че едната комбинация е с +E , другата с -E и от там се получава промяна на знака) , та въпроса ми е трябва ли да се оразмеряват и двете комбинации , след като е почти невъзможно да се получи опън в шайбата ?
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34

Re: Оразмеряване на ядра

Мнениеот proektsoft » 14 Апр 2015, 14:19

Здравейте,

Представете си, че шайбите оформят ядро с формата на двойно-Т сечение. Ако приложим огъващ момент спрямо по-силната ос, единия пояс ще бъде изцяло опънат, а другия - изцяло натиснат. Ако интегрираме напреженията поотделно за всяка стена, за поясите ще се получи съответна опънна и натискова равнодействаща сила, а за стеблото ще се получи само огъващ момент. В общия случай за отделните шайби се получават огъващи моменти в комбинация с опън или натиск. Сумата от вертикалните осови сили ще бъде равна на нула, когато няма вертикален земетръс. Те са взаимно уравновесени. Ако натоварването от вертикален товар е малко, при свързани стени и ядра, не само, че не е невъзможно но и много често се получава опън за отделната стена.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 125
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: Оразмеряване на ядра

Мнениеот devmc » 14 Апр 2015, 14:27

вероятно сте прави и това дава отговор на въпроса ми дали трябва да оразмеря и за двете състояния (с опън и натиск) - и да ще ги проверя . Но не казвате нищо по въпроса за отделното оразмеряване на шайбите (всяка за себе си) и последващото оразмеряване на цялото сечение с PMM Expert
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34


Назад към Shear Wall Expert

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron