Страница 1 от 1

Разрезни усилия при подколонник

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 13:43
от Marky
Здравейте, разрезните усилия които се въвеждат в програмата са на ниво горен ръб фундамент.
Оттам тя си изчислява разрезните усилия на ниво долен ръб, спрямо зададената вичочина.
Как се процедира обаче при фундамент с подколонник?

Re: Разрезни усилия при подколонник

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 13:49
от mguergov
При всички случаи можеш да въведеш свои собствени усилия. Програмата позволява N, Mx, My, Qx, Qy, т.е. всякакви натоварвания, които могат да дойдат от подколонник. Отделно от това в програмата има един геометричен параметър hз, който отговаря точно на височина на подколонника.

Re: Разрезни усилия при подколонник

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 16:22
от Marky
Разбира се, че може да се въведат собственоръчно всичките усилия.
Идеята е - след като се ползва софтуер, той да може да извърши това. Не е нищо сложно.
А за hз - това е височината на засипката за да пресметне програмата нейният товар и няма нищо общо с подколонника, защото усилията които се въвеждат в програмата са на ниво горен ръб фундамент.
Мисля че може да се доразвие програмата с вкарване на подколонник и също така с единичен фундамент от няколко стъпки.

Re: Разрезни усилия при подколонник

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 21:06
от mguergov
Аха, явно аз не съм разбрал как точно работи, а и не ми е трябвало.
Т.е. идеята ти е, външното натоварване да се дава не на горен ръб фундамент, а на горен ръб подколонник. А всъщност човек може да въведе височината на подколонника да е нула. И при стартиране на програмата тази стойност е добре да е нула по подразбиране.

А аз все пак бих вкарал подколонниците в модела, особено ако са с различна височина, за да съм сигурен че няма да направя някъде къса колона.

Re: Разрезни усилия при подколонник

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 08:15
от proektsoft
Ако има подколонник, усилията трябва да се приведат към горния ръб.