Странни разлики в учебни клипове в YouTube на Проектсофт

Информация за нашите уебинари.

Странни разлики в учебни клипове в YouTube на Проектсофт

Мнениеот devmc » 22 Авг 2015, 00:11

Колеги преди няколко часа разглеждах видеоканала на ПроектСофт и в частност два клипа :
1. Изчисляване на етажна плоча в PSCAD
2. Изчисляване на пространствен модел с PSCAD

Забелязах че в първият клип изчисляването на етажната плоча (24:12) става избирайки "Етажна плоча" , а отдолу степените на свобода са избрани за "2D-Равнинна плоча/гредоскара-Uz,Rx,Ry" , а във вторият клип (9:15) е избрано пак "Етажна плоча" , но за степени на свобода е избрано "3D - Пространствена рамка - Ux,Uy,Uz,Rx,Ry,Rz"

Предполагам че разликите идват от там че в единият случай се разглежда само една плоча , а в другият случай се разглежда плочата като част от сграда и от там идват разликите , но реших все пак да се допитам до форума за да знам как да изчислявам занапред плочите си .
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34

Re: Странни разлики в учебни клипове в YouTube на Проектсофт

Мнениеот proektsoft » 29 Авг 2015, 17:13

Не е от това. В първия клип се разглежда етажна плоча, която е равнинна. Затова се изчислява като 2D модел. Във втория клип, на това място се изчислява покривната плоча, която е двускатна. Затова се изчислява с 3D модел. Обърни внимание, че по-нататък на долните плочи, отново показва 2D модел. Може и покрива да се сметне и с 2D модел, но ще се пропуснат мембранните напрежения, които ще се явят в наклонените скатове. Между другото програмата сама разпознава дали плочата е равнинна или наклонена и автоматично предлага съответната опция 2D/3D при стартиране на анализа. Има и още нещо: Когато плочата е наклонена и се смята с 3D модел се появява и хоризонтален "разпор" в крайните колони, който програмата го отчита. При изчисляване на плочата поставя пружинни опори, които се определени от матрицата на коравина на елемента на колоната. След това, пространствения модел се натоварва с получените хоризонтални сили в пружините.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 127
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43


Назад към Уебинари

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron