"изключване" на рамки за земетръс в PSCAD

Софтуер за цялостно проектиране на строителни конструкции.

"изключване" на рамки за земетръс в PSCAD

Мнениеот devmc » 13 Апр 2015, 17:58

Здравейте колеги ,
може ли да ми кажете как мога да "изключа" рамките в PSCAD така че да не участват в поемането на сеизмични сили , а това да става само с шайби ?
Знам че ще ме посъветвате да ги оставя и да си ги оразмеря и тях с Beam Expert , но нямам място да правя колони поне 25/40 за да изпълня изискванията по нашите стари норми .
Ако избера на колоните става-става в долен и горен край би трябвало да се получи че гредите не са част от рамки и не би трябвало да се вземат под внимание по време на пространствения анализ , но не съм убеден че това е решението . Предполагам че е възможно да сложа и стави в гредите ??
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34

Re: "изключване" на рамки за земетръс в PSCAD

Мнениеот proektsoft » 14 Апр 2015, 09:57

Трябва да се внимава с поставянето на стави. Ако се въведат стави едновременно и в колоните и гредите, може да се получи, че част от конструкцията или отделен възел ще станат свободни за ротация, т.е. кинематично изменяеми. Тогава ще даде грешка и няма да реши модела. Правилото е поне един от елементите влизащи в даден възел да е без става.

Най-добрият вариант е да се ползва следната стратегия:

Ако няма греди, се маркират колоните и се даде става само в долния край. Ако се даде и в двата края, възлите ще се освободят за ротация.

Ако има греди:
1. Слагаме стави на колоните колоните и в двата края. Така гредите си остават непрекъснати (на няколко полета) за вертикални товари.
2. Слагаме стави в гредите навсякъде, където влизат в шайби по дължина. Където са перпендикулярни на шайбата няма нужда, там и без това не са запънати.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 127
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: "изключване" на рамки за земетръс в PSCAD

Мнениеот devmc » 14 Апр 2015, 11:08

благодаря ви колега .
по същият начин съм постъпил и аз - стави в колоните горе и долу и стави в гредите които влизат по дължина на шайбите . В този случай предполагам че при сеизмичният анализ е задължително да дам и "ставно" подпиране на колоните след като съм сложил стави в долният им край също ?
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34


Назад към PSCAD

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron