Отчитане на нееластичните провисвания на стб.плоча в PSCAD

Софтуер за цялостно проектиране на строителни конструкции.

Отчитане на нееластичните провисвания на стб.плоча в PSCAD

Мнениеот username » 01 Апр 2015, 10:55

PSCAD с Design Expert дава ли възможност за отчитане на реалното провисване на стб.плоча чрез отчитане на вложената армировка? Бихте ли дали решение за определяне дебелината на плочата? Благодаря!
username
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Мар 2015, 11:45

Re: Отчитане на нееластичните провисвания на стб.плоча в PSC

Мнениеот proektsoft » 01 Апр 2015, 15:09

Здравейте,

PSCAD дава еластичните провисвания. Може да използвате препоръките дадени в ръководствата за предварителен избор на размерите на елементите. В Еврокод е дадена и опростена процедура за доказване на провисванията без изчисление. От практиката също има неписано правило, че нееластичните провисвания, консервативно са около 3-4 пъти по-големи от еластичните. Това също може да се използва като приблизителна оценка. Където е необходимо по-прецизно изчисляване, може да използвате модула Beam Expert като въведете заместваща греда по метода на ивиците
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 125
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: Отчитане на нееластичните провисвания на стб.плоча в PSC

Мнениеот devmc » 15 Апр 2015, 10:47

да разбирам ли че е възможно освен с RC Expert да се проверяват нееластичните провисвания и с Beam Expert ?
т.е. ако зададем проста греда запъната в двата края , със сечение с ширина 1м и височина дебелината на плочата и сложим товара който сме сложили в PSCAD и оразмерим сечението ще получим армировката необходима за m` за да получим нееластично провисване в нормата .
devmc
 
Мнения: 18
Регистриран на: 26 Мар 2015, 09:34

Re: Отчитане на нееластичните провисвания на стб.плоча в PSC

Мнениеот proektsoft » 15 Апр 2015, 14:30

Да, може. Не е направено специално за това, но може да се "излъже". Ако е част от поле, може да се въведе редуцираното натоварване по Маркус. Ако има съседни полета е добре да се въведе като греда на няколко полета или да се отчете запъването. Ако е безгредова плоча, може да се въведе като заместваща греда или рамка. Полезната височина обаче и като за греди и излиза по-голяма - обикновено към 5 см. Поради това сметката излиза малко по-консервативна. Това може да се компенсира като се увеличи дебелината на плочата с 2-3 см.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 125
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43


Назад към PSCAD

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron