фундаменти на различни нива с pscad

Софтуер за цялостно проектиране на строителни конструкции.

фундаменти на различни нива с pscad

Мнениеот peterivanov75 » 12 Мар 2015, 16:50

ЗДРАВЕЙТЕ,СКОРО МИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПРОЕКТИРАМ СГРАДА В СИЛНО НАКЛОНЕН ТЕРЕН.ФУНДАМЕНТИТЕ БЯХА ИВИЧНИ И ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАСТЪПАЛЯТ СПОРЕД СКАЛНАТА ПОДЛОЖКА НА 4-5 НИВА С РАЗЛИКА ВЪВ ВИСОЧИНИТЕ-50-60,90 СМ.ТОВА ДОКОЛКОТАО СХВАНАХ PSCAD НЕ МОЖЕ ДА ГО РЕШИ КОРЕКТНО,ЗАЩОТО ЗАПЪВА ВСИЧКО НА КОТА 0 И НЕ МОЖЕ ДА ОТЧЕТЕ НАПРИМЕР ПОЛОВИН СУТЕРЕН ПОД 1/2 ОТ СГРАДАТА,КОЙТО СЕ ПОНИЖАВА С 1 ЕТАЖ СПРЯМО КОТА 0.
НАЙ-ВЕЧЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА МОЖЕ ЛИ ДА ОТЧИТА ВЛИЯНИЕТО НА ПО-ВИСОКО РАЗПОЛОЖЕНИТЕ Ф-ТИ ВЪРХУ ПО-НИСКО РАЗПОЛОЖЕНИТЕ,КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЛАДВА ПРИ ОПРЕДЕЛЕНО ОТНОШЕНИЕ М/У Н И В МЕЖДУ Ф-ТИТЕ.
МОЖЕ И АЗ НЕЩО ДА НЕ ПРАВЯ КАКТО ТРЯБВА И ЩЕ ПОМОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ,АКО НЕ СЪМ ПРАВ В МНЕНИЕТО СИ.
ЗА МЕН ПО-КОРЕКНО БИ БИЛО ДА МОЖЕ ДА СЕ ЗАДАВАТ Ф-ТИ НА РАЗЛИЧНИ НИВА ПОД КОТА 0,КАКТО НАПРИМЕР СЕ ЗАДАВАТ ЕТАЖИТЕ НАГОРЕ ОТ КОТА 0
peterivanov75
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Мар 2015, 14:40

Re: фундаменти на различни нива с pscad

Мнениеот proektsoft » 13 Мар 2015, 09:20

Здравейте,

PSCAD е бюджетна програма за стандартни конструкции и по принцип е предвидено фундаментите да са на едно ниво. Еврокод 8 препоръчва фундирането по възможност да се извърши на едно ниво, а ако има разлики в нивата, те да са постепенни и да се оформи корав сутерен. Причината е, в различното поведение на по-късите елементи, които поемат по-голяма напречна сила и могат да се разрушат крехко. Ако все пак е наложително да се въведат фундаменти на различни нива, може да се направи следното:

За фундаменти с малки разлики във височината да се използва отместване по Z. Това не се отразява на местата на запъване на ВНК, но се отразява на схемата на самия фундамент.

При по-голяма разлика във височините може да се въведе допълнителен етаж за по-високите фундаменти. За да се отчете запъването на по-високото ниво може да се въведат стени с голяма коравина и с нулево тегло.

Аз лично бих оформил корав сутерен така, че ВНК реално да се запънат от кота нула нагоре. Ако фундирането е върху скала, обикновено оразмеряването на отделния фундамент не е проблем. Колко е висока сградата? Откосът стръмен ли е? Има ли опасност от обща загуба на устойчивост на откоса?

ПС: Моля пишете с малки букви. Прочетете правилата на форума.
proektsoft
Site Admin
 
Мнения: 125
Регистриран на: 21 Фев 2015, 12:43

Re: фундаменти на различни нива с pscad

Мнениеот peterivanov75 » 25 Мар 2015, 14:37

Здравейте,сградата е два етажа,терена е доста стръмен от порядъка на 6-7 м. за 14-15 м.дължина.Обща загуба на устойчивост на ската не може да се получи,защото от долна страна на имота има път-широк 15-20 м.Аз съм вкопал основите на 3 м. под нивото на пътя,защото там ми се намира пласт 3-скала.
peterivanov75
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Мар 2015, 14:40


Назад към PSCAD

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron